Beklim de hoogste top van Europa: de Pico Veleta! - Sunhillcycling

Beklim de hoogste top van Europa: de Pico Veleta!

De Pico Veleta staat bij veel wielrenners op het verlanglijstje. Niet zo gek, want de Pico Veleta is niet zomaar een berg.

Wat de Pico zo bijzonder maakt, kunnen we het beste vragen aan Ger de Heus. Als eigenaar van Sunhillcycling, gaat hij – ook na 12 jaar – nog vaak mee als deze uitdagende beklimming op de agenda staat. Ook vertelt Ger voor wie deze groepsreis geschikt is en wat je mag verwachten tijdens deze legendarische beklimming.

Wat is de Pico Veleta?

De Pico Veleta ligt in de Sierra Nevada en is, met een hoogte van 3.396 meter boven zeeniveau, de hoogste berijdbare (geasfalteerde) pas van Europa. Het is ook de op een na hoogste top van dit gebergte. De hoogste berg is de Mulhacén van 3.482 meter.

Waarom zou iedere wielrenner de Pico Veleta móeten fietsen?

De beklimming van de Pico Veleta valt bij ons onder de ‘specials’. Ik ken geen wielrenner die de Pico Veleta níet zou willen beklimmen. Wat maakt de beklimming zo bijzonder?
Je kunt nergens langer én hoger klimmen! Dat maakt hem dan ook zo zwaar.

Moet je je voorstellen dat je vanaf Pinos Genil gedurende 42 kilometer gemiddeld 6,4 % klimt. Van 700 meter naar 3.396 meter. Dan hebben we het over een ongekend hoogteverschil van bijna 2.700 hoogtemeters!

Hoe ziet de dag van de steilste beklimming eruit?

Doe je mee aan onze Special Pico Veleta, dan staat die week in het teken van de beklimming die we in principe op donderdag doen. We vertrekken woensdag al vanuit Ronda naar Granada, naar een comfortabel hotel aan de voet van de berg. Na een goede nacht, kun je uitgerust beginnen aan de dag. Nog even een voedzaam ontbijt en dan maken we ons klaar om op pad te gaan.

We fietsen via de dorpjes Cenes de la Vega en Pinos Genil (770 meter) en dan begint de klim. De omgeving is rotsachtig en het uitzicht top!

Na 14 kilometer klimmen, passeer je het bezoekerscentrum El Dornaje. Daar staan wij klaar met onze minibus met de bevoorrading. Na een korte stop, ga je verder omhoog.

Bij Hoya de la Mora staat de bus weer op je te wachten, maar verder dan dit komt de bus niet. De weg is afgesloten voor alle verkeer behalve de parkwachten en een bus. Hier ga je voorbij de slagboom en ben je de laatste 11 kilometer op jezelf aangewezen. Je gaat nog eens 900 hoogtemeters overwinnen.

Wat is dit gaaf!

Hier komt geen gemotoriseerd verkeer en de omgeving bestaat vooral uit stenen. De lucht wordt ijl en naarmate je verder komt, is er van een weg steeds minder sprake. Kraters, gaten en keien; het heeft wel wat weg van een maanlandschap. Dit laatste stuk klim je nog 7,5% naar de top. Wat je hoort is de wind, het grind en de losse stenen onder je wielen en je eigen ademhaling.

Kijk om je heen!

Nee, dit is niet het einde van de wereld, maar zo voelt het wel een beetje. Geen vogels te horen of planten te zien. Net als je denkt dat het niet zwaarder kan, wordt de weg smaller en het stijgingspercentage nog een klein beetje hoger: 8%. Je krijgt de neiging wat dichter tegen de rotswand aan te rijden, want rechts van je gaapt de diepte. Je hoogtemeter geeft inmiddels 10% aan, en je gaat dóór!

Hoe hoger je komt, hoe meer je moet slalommen tussen de gaten in het ‘wegdek’. En dan komt het moment dat ook fietsen (voor de meesten) niet meer gaat omdat op 3.250 meter het asfalt eindigt. Terwijl je het laatste stuk loopt met je fiets aan de hand (of op je schouder), voel je hoe moe je benen zijn.

Dan ben je er echt bijna. Op de top zie je hem staan: de betonnen paal die de top markeert. Tijd voor een selfie! 

Na de beklimming van de top daal je met een euforisch gevoel af naar Hoya de la Mora voor een lichte lunch om vervolgens in vliegende vaart af te dalen en terug te gaan naar het hotel.

Hoe kun je je het beste voorbereiden op de beklimming van de Pico Veleta

Uitgerust zijn! Dat is echt het allerbelangrijkste voor zo’n dag. Verder moet je geen gekke dingen doen die je anders ook niet zou doen. Ontbijt goed maar zeker niet te zwaar. En stel je volledig in op genieten van deze lange – en daardoor zware – klim.
Hou er rekening mee dat we de Pico Veleta maar twee keer per jaar kunnen beklimmen: in juni en september. Zo kun je jouw training thuis daarop aanpassen.

Kan iedereen de Pico Veleta beklimmen?

Deze vraag krijg ik vaak. Je motivatie om deze beklimming te doen, telt eigenlijk het zwaarst. Een getrainde wielrenner komt natuurlijk sneller aan de top, maar dat wil niet zeggen dat het voor een minder getrainde fietser niet mogelijk is. Het zal langer duren.

Het is van belang dat je je energie en krachten goed verdeeld over de hele beklimming, zodat je niet al op de helft door je reserves bent. In de dagen voor de beklimming krijg je hiervoor tips en advies. Is je uithoudingsvermogen wat minder? Dan zijn er nog manieren om je ‘een zetje’ te geven. Er blijft nooit iemand achter!

Staat de beklimming van de Pico Veleta al langer op jouw bucketlist? Of ben op zoek naar een volgende uitdaging? In september is het weer zo ver: dan gaan we deze topper beklimmen!

Lees hier alle details over de Special Pico Veleta of vraag een offerte voor deze fietsreis. Heb je vragen? Bel of mail ons gerust!

Ontdek onze andere fietstips

Kust Portugal

Cultuur in de Algarve

De Algarve staat bekend om zijn grillige kustlijn, gele zandstranden en ruige kliffen. Waar je ook heen fietst een prachtige uitzicht is nooit ver weg. Je beklimt kliffen waarvan het uitzicht tijdens

Andalusië

Cultuur in Andalusië

Naast het prachtige, diverse landschap dat je bij een vakantie in Andalusië ontdekt. Gaat er ook een culturele wereld voor je open. De cultuur van Andalusië wil je niet missen. De oorsprong