Mijn vakantiefiets - Sunhillcycling

Mijn vakantiefiets

Een trouwe kameraad

Ik heb jullie mijn liefde voor het lange afstandsfietsen verteld en ik heb de route van deze zomer, langs de Canadese grens, met jullie gedeeld. Dan is het logisch ook wat te vertellen over de fiets waarop ik dat ga doen. Op de foto zie je mijn Trek Checkpoint SL 5, een gravelfiets die uitstekend geschikt is voor fietsvakanties.

Waarom een gravelfiets?

De keuze voor een gravelfiets is gebaseerd op mijn ervaring tijdens mijn eerdere tochten. Ik plan mijn routes over verharde wegen maar als je soms terug moet vallen op Google Maps voor alternatieven kom je nogal eens op onverharde landwegen terecht. Leuk, maar een fiets die daarvoor bedoeld is maakt dat wel zo prettig.

In de route die ik deze zomer fiets zitten zelfs een aantal echte gravelwegen. Met name de ‘Erie Canalway’ is een gravelweg langs het gelijknamige kanaal aan de noordkant van de staat New York. Zeker niet in de laatste plaats bieden de wat bredere gravelbanden het voordeel van een wat lagere bandenspanning die weer voor iets meer comfort zorgt.

Geen pakezel

Daarover gesproken de Trek Checkpoint is uitgerust met het Isospeed systeem dat ook voor enige opvang van schokken zorgt. De banden die ik gebruik zijn Schwalbe Marathon Plus (32 mm). Ik neem maar 10 tot 12 kg bagage mee en zet de banden op ca. 5 bar. Dat geheel levert voor mij een prettige en comfortabele combinatie op.

De fiets komt met voor- en achter dragers zodat je veel bagage mee kunt nemen. Omdat ik alleen achter-tassen gebruik heb ik de voordrager direct gedemonteerd. Tot slot heb ik ‘dubbele’ Shimano pedalen gemonteerd, aan de ene zijde vlak en aan de andere een SPD klik pedaal. Als mijn voeten vermoeid raken is het soms prettig niet ingeklikt te zitten.

Navigeren

Voor de navigatie maak ik gebruik van een Garmin 830. Voor de veiligheid heb ik de oranje beschermhoes geplaatst maar hij zit veilig vast op zijn houder. Het scherm is niet heel groot maar voor mij ruim voldoende. Zeker op de wat langere doorgaande wegen heb je weinig detail nodig. 

Om het verhaal compleet te maken nog de fietstassen van Ortlieb. Twee grote exemplaren die voldoende lang bescherming bieden bij regen maar uiteindelijk niet waterdicht zijn. Omdat ik niet door rivieren ga waden was dat voor mij ook niet nodig.

Ontdek onze andere fietstips

Paklijst voor je fietsvakantie

Als je een fietsvakantie bij Sunhillcycling boekt, weet je dat bijna alles voor je wordt geregeld. Bijna alles. We komen nog nét niet je tas inpakken 😉 Maar een goede voorbereiding is

Algarve fietsen

De mooiste fietsroutes in de Algarve

Op de fiets op ontdekkingsreis door de Algarve? Je kiest waarschijnlijk voor de grillige kustlijn, de gele zandstranden en adembenemende kliffen van deze schitterende streek in Portugal. Toch moet je wanneer je