Route Northern Tier 2023 - Sunhillcycling

Route Northern Tier 2023

De route voert van Fargo (ND) naar Bar Harbor (MA). De basis van de route wordt gevormd door de route die ACA (Adventure Cycling Association) ontwikkeld heeft.

Bicentennial

ACA is een bedrijf dat ontstaan is uit een groep enthousiaste fietsers die in 1976 bij de viering van 200 jaar USA van west naar oost dwars door de VS gefietst zijn, de bicentennial. Het initiatief bleek zo populair dat er al gauw een bedrijf ontstond en inmiddels zijn zij een van de grootste promotors van fietstoerisme in de Verenigde staten.

7600 kilometer fietsplezier

Uit het enorme aanbod koos ik in 2019 de ‘Northern Tier’, een route voornamelijk langs de Canadese grens. De start ligt in Anacortes aan de Stille Oceaan in de staat Washington en het einddoel is Bar Harbor in de staat Maine aan de Atlantische Oceaan. Het is de langste route (7.600 km) die ze hebben en daarom heb ik hem in twee delen geknipt. In 2019 van Anacortes naar Fargo (ND) en dit jaar van datzelfde Fargo naar de Atlantische kust.

De originele route voert ten zuiden van de grote meren en dat wilde ik niet. Vanaf Minneapolis heb ik de route aangepast, dwars door Wisconsin van west naar oost, om naar Manitowoc te rijden. Dit ligt aan Lake Michigan. Daar brengt een ferry me naar Ludington (MI) en dan voert de route in zuidoostelijke richting naar de Canadese grens.

Hoekje Canada

Eenmaal de grens over blijf ik ten noorden van Lake Erie in de provincie Ontario door Canada rijden. Bij Buffalo (NY) kom ik de VS weer in om naar Niagara Falls te rijden. Vanaf daar rijd ik verder over de Erie Canalway. Als het allemaal een beetje meezit buig ik dan af naar het noorden, Vermont in.

De verzameling van staten Vermont, New Hampshire en Maine (en nog een paar anderen) vormen samen ‘New England’ en zijn bekend om hun natuurschoon. Vooral de prachtige foto’s met hun herfstkleuren zullen veel mensen bekend voorkomen. Maar die staten zijn ook een stuk bergachtiger dus dat wordt wat harder werken.

Terug naar huis?

Uiteindelijk hoop ik na ongeveer 5 weken en na bijna 3.300 km fietsen in Bar Harbor aan te komen aan de Atlantische oceaan. De kust is één en al lagune en een populaire zomerbestemming. Om terug te reizen zal ik vermoedelijk terug moeten fietsen naar Bangor en daar vandaan mijn terugreis organiseren. Maar dat zie ik daar wel. Dat is het avontuur van langeafstandfietsen!

Ontdek onze andere fietstips

Proef lokale lekkernijen

Op culinaire ontdekkingsreis door Andalusië

Een ontdekkingsreis van land en cultuur is natuurlijk pas echt compleet wanneer je kennismaakt met de plaatselijke keuken. Nadat je hard hebt gewerkt om de natuur van Andalusië in al haar glorie