Veilig fietsen in de bergen - Sunhillcycling

Veilig fietsen in de bergen

Ga je (voor het eerst) fietsen in de bergen? Wat een heerlijk vooruitzicht! Of je nu een ervaren fietser bent of niet, zorg áltijd dat je goed bent voorbereid, zodat je geen onnodige ongelukken krijgt of veroorzaakt. We hebben daarom tips voor je verzameld over veilig fietsen in de bergen.

Ga je met Sunhillcycling mee op een van onze geheel verzorgde fietsvakanties? Begin dan alvast met oefenen in Nederland. Het is even zoeken, maar in Utrecht, Limburg of de Ardennen vind je aardige hoogteverschillen waar je onderstaande tips kunt toepassen.

Begin je rit fit

Je voorbereidingen beginnen ruim voordat je aan een bergrit begint. Het is namelijk van groot belang dat je fit bent. En met fit bedoel ik: goed uitgerust – en dat ben je níet na één nachtje goed slapen.
Wist je dat zes uur (of minder) slapen het risico op verkeersongevallen verdriedubbelt? Zelfs na één slechte nacht zwakt je oog-handcoördinatie al af.

Om goed uitgerust te zijn, zorg je voor een goede slaaphygiëne waarbij structuur en regelmaat net zo belangrijk zijn als het aantal uren dat je slaapt. Als je lekker uitgerust bent, voel je je fitter, is je reactievermogen beter en de kans kleiner dat je inschattingsfouten maakt, die tot ongelukken leiden.

Voorkom blessures

Naast voldoende slaap, zorg je ook voor een goede conditie. De berg opgaan vraagt veel van je lichaam en om hiervoor te trainen, moet je in de aanloop ernaartoe flink wat trainingskilometers maken. Maak een goed trainingsschema en bouw geleidelijk je conditie en kracht op.

Waar je dan aan moet denken? Minimaal twee keer in de week trainen en als het mogelijk is pak je hellinkjes mee. Ook een warming-up is essentieel voor een goede voorbereiding en voorkomt blessures.

Zorg dat je racefiets in orde is

Je fiets moet natuurlijk áltijd in orde zijn, maar als je veilig wil fietsen in de bergen, doe je voor elke rit onderstaande veiligheidscheck:

Zijn je banden in orde?
Check het profiel en controleer met je vingers of er geen gruis of scheurtjes in zitten.

Controleer de bandenspanning.
Staat er weinig spanning op de banden, dan ga je glijden op glad wegdek. Een lage bandenspanning geeft juist weer meer grip op onregelmatig oppervlak en tijdens de afdaling. Ga je klimmen en dalen en twijfel je over de bandenspanning? Pomp ze dan op tot een bandenspanning ergens tussen de 6 en 8 bar.

Zijn je remmen in orde?
Welke remmen er ook op je racefiets zitten, goede remmen zijn van levensbelang en ik hoef je niet uit te leggen waarom. Neem ook altijd een paar reserve remblokjes mee, tijdens het dalen slijten ze hard.

Check het schakelmateriaal
De derailleur is een belangrijk onderdeel als je gaat fietsen in de bergen. Zorg dat de derailleur de spaken niet raakt en dat er geen speling op het balhoofd zit.

Boek je bij ons een fietsreis, dan staat er een fiets voor je klaar die tiptop in orde is. Je eigen fiets meenemen kan ook.

Slimme klimtechnieken

Slim klimmen doe je niet op kracht maar op souplesse!

We zien het regelmatig gebeuren: fietsers die er bij de eerste klim vól ingaan. Dat is het recept om voortijdig uitgeput te raken.

Start daarom rustig en gebruik je versnellingen, ze zitten niet voor niets op je fiets. Fiets zo snel mogelijk op het kleine voorblad en zoek naar een ritme dat je even kunt volhouden. Blijf daarbij voor je uit kijken zodat je weet wat er komt en op tijd kunt schakelen naar een lichter verzet.

Ga je wel of niet op de pedalen staan? Technisch gezien, kun je 30% meer kracht zetten als je op de pedalen gaat staan. Het lijkt dus een goede keuze. Een nadeel is dat het ten koste van je energie gaat. Beperk het daarom en ga pas uit je zadel bij een hellingpercentage van 10% of meer. Blijf vooral goed voelen wat het met je doet!

Veilig afdalen in de bergen

Waarom ga je fietsen in de bergen? Om te klimmen natuurlijk! Maar: what goes up, must come down…

Afdalen is iets wat je moet trainen. Techniek en ervaring voorkomen dat je met een duizelingwekkende snelheid de bergwand af dendert en dat je kunt genieten van de kick die afdalen geeft.

7 punten waar je op moet letten bij het afdalen:

  1. Fiets je in een groep? Houd dan altijd voldoende afstand van elkaar.
  2. Schakel groot! Daarmee bedoelen we een grote versnelling zodat je waar mogelijk mee kunt blijven trappen en niet in het luchtledige trapt. Dat verbetert je balans op de fiets sterk.
  3. Let op je houding en probeer zo ontspannen mogelijk op de fiets te zitten met je ellebogen tegen je lichaam en je knieën tegen de bovenbuis van de fiets. Gewicht iets naar achteren zodat je druk op je achterwiel hebt.
  4. Pedalen houd je op de helft als je niet meefietst.
  5. Zet je beide handen onder in de beugels, bij de remmen.
  6. Kijk goed door de bochten heen en altijd naar het punt waar je naartoe gaat.
  7. Rem je te veel met je achterrem, dan ga je slippen, rem je te veel met je voorrem dan vlieg je voorover. Remmen doe je daarom pompend (met tussenpozen) zodat de remmen niet te warm worden.

Afdalen is en blijft spannend én heerlijk om te doen. Tijdens onze fietsvakanties gaat veiligheid boven alles. Daarom geven we bij elke reis een clinic Veilig Fietsen in de Bergen.

Klimmen en afdalen is iets wat je kunt leren door te doen. Hoe meer vertrouwen je opbouwt, hoe soepeler het zal gaan. Belangrijk is dat je altijd je eigen tempo en gevoel blijft volgen.

Meer weten over veilig fietsen in de bergen?

We hebben de belangrijkste tips in een infographic gezet. Download de infographic hier.

Ontdek onze andere fietstips

Andalusië

Cultuur in Andalusië

Naast het prachtige, diverse landschap dat je bij een vakantie in Andalusië ontdekt. Gaat er ook een culturele wereld voor je open. De cultuur van Andalusië wil je niet missen. De oorsprong