Cultuur in de Algarve - Sunhillcycling

Cultuur in de Algarve

De Algarve staat bekend om zijn grillige kustlijn, gele zandstranden en ruige kliffen. Waar je ook heen fietst een prachtige uitzicht is nooit ver weg. Je beklimt kliffen waarvan het uitzicht tijdens de daling de moeite meer dan waard is. Vanuit Portimão ben je snel bij de vele bijzondere rotsformaties langs de kust en vind je gemakkelijk een weg naar de watergrotten. Er is veel toerisme in de regio waardoor een gids zo gevonden is.

Ook de lokale bevolking helpt je de graag schoonheid van het land te ontdekken. In het Engels spreek je gemakkelijk iemand aan die je met plezier de weg wijst of een restaurantje aanbeveelt. De Portugezen zijn open en gastvrij. Ze doen het lekker rustig aan. Je zult zien dat de omgeving je daar toe ook uitnodigt.

Wie zegt dat je de uitgesproken culturele steden als Porto en Lissabon moet voor de Portugese cultuur kent de Algarve niet.

Vissersdorpjes

Typisch Algarve zijn de vissersdorpjes die je verspreid langs de kust vindt. De meeste toeristische badplaatsen zijn van oudsher gebouwd rondom de visserij. Loop je ’s ochtends van je hotel naar het strand is de kans groot dat je bootjes met de vangst van die dag de haven ziet binnen varen. Je kunt dan ook overal verse vis vinden op de boulevards. Wanneer je na het harde werken op de fiets aanschuift aan je welverdiende diner raden we je dan ook aan een aantal visgerechten te proberen.

Fado

Maak een stop, of laat je op een rustdag begeleiden naar de dorpjes langs de kust en je hoort ongetwijfeld fadomuziek. Het Portugese levenslied. De passionele liederen gaan vaak over de liefde, de dood en verdriet. Melancholische zang en ritmisch gepingel op een gitaar of mandolin zorgen voor een onvervalste sfeer. Wil je de muziek live meemaken? In elke middelgrote stad vindt tenminste wel één Fado café.

Forten

Om de Portugezen havens te beschermen tegen indringers en piraten bouwde de bevolking forten. De forten worden nu niet meer gebruikt voor defensie, maar voor toerisme. Het zijn kenmerkende trekpleisters van de kustregio waar je zo vanaf het strand naar toe loopt. Vooral de bijzonder mooie uitkijkpunten geven je uitzichten die je je leven lang niet meer vergeet. Aan het strand Praia da Rocha staat het Forte São João do Arade. Je hebt vanuit de uitkijkpost perfect zicht over de stad; Portimão, de rivier en de zee. Heb je ’s avonds zin om even je benen te strekken? Loop dan een half uur voor de zon onder gaat vanaf je hotel in naar het fort om de zonsondergang over de zee te bewonderen.

Volksdansen

Portugezen zijn dol op dansen. Wat de tango is voor Argentinië en de flamenco is voor Spanje is de Corridinho in Portugal. De traditionele dans uit de Algarve zie je terug in elk zomerfeest en festival.

Ontdek onze andere fietstips

Andalusië

De mooiste fietsroutes in Andalusië

Besluit je je vakantie in Andalusië op het fietszadel door te brengen? Laat je dan leiden langs de verborgen parels rondom Ronda. Of je nou met één van onze gidsen meefietst, GPX routes volgt