Klimaat in de Algarve - Sunhillcycling

Klimaat in de Algarve

Wil je in de winter nog een vakantie meepakken in Portugal, even een weekje er tussenuit? Aan de Portugese kust is het heerlijk vertoeven vanwege het mediterraan klimaat. Langs de Atlantische Oceaan zijn de temperaturen in de winter zacht en zijn de dagen vaak zonnig. Dat maakt de Algarve een aantrekkelijke bestemming voor een vakantie in het laagseizoen. Dat is niet gek, want je stapt de deur van je hotel uit een voelt gelijk zin om er op uit trekken. Maar hoe is het klimaat in de Algarve nu echt? Wanneer kun je het beste gaan? 

Buiten de drukte op avontuur

In alle rust fiets je langs de rotsachtige kust om de schitterende kliffen te bewonderen. Met je ogen maak je voortdurend foto’s voor op een ansichtkaart. Je wandelt door de pittoreske plaatsjes (linken pareltjes langs de route) in een aangename temperatuur. Het is niet te heet én niet overspoeld met de toeristenmassa. Misschien denk je niet direct dat de winter ideaal is om de Algarve te verkennen, maar voor actievelingen en rustzoekers zijn de omstandigheden dat het wel.

Milde winter

Het weer in de winter is mild in contrast met Nederland. Vergis je niet. Een vakantie naar de Algarve in de periode november t/m februari is geen warme zonvakantie aan het strand. Maar voor de fietser van ieder niveau is het genieten. Gemiddeld is het 16 graden met in november nog uitschieters rond de 20 graden. Sommige dagen vallen er wat druppels regen. Meestal zijn dat korte buitjes waarna de zon weer schijnt. Niets dat je weerhoudt om te klimmen en dalen in het bergachtige landschap of om over vlakke wegen langs de kust te touren. Met af en toe wat aanpassen maak je dagtochten die je de rest van je leven onthoud.

Goede voorbereiding

In de ochtend draag je nog een zomers jasje. Die bind je in de middag alweer om je middel of stop je in je rugzak en fiets je met ontblote armen in de zon. Het is prettig om te kunnen wisselen. Met een windjack of een goede outdoor jas ben je eigenlijk overal op voorbereid. Overdag vang je zonnestralen en vul je de vitamine D aan die wij Nederlanders zo erg nodig hebben tijdens de winter. Maar laat je door de aangenaam frisse wind en temperatuur niet voor de gek houden. Of je nu op de fiets zit of met je voeten door het zand loopt tijdens een rustdag, de zon is nog erg krachtig. Je wil je dus goed insmeren.

Genoeg te doen

Terecht vraag je je af of er in de winter wel genoeg te beleven is wanneer je van de fiets af stapt. Buiten het strand is er het hele jaar genoeg te doen. Na het hoogseizoen houden de meeste strandtentjes de deuren dicht. Dat betekent voor de liefhebber rustige wandelingen langs de rotsachtige kustlijn en gele stranden. Ook sluiten sommige kleinere restaurants en cafés na de zomer, maar dat geeft je de kans om restaurants te ontdekken waar de Portugezen komen om te ontspannen. Wij hebben al wat tips voor een culinaire ontdekkingsreis op een rijtje gezet. 

De meeste bezienswaardigheden zijn het hele jaar geopend en de adembenemende omgeving laat zich in graag in alle rust en ruimte bewonderen. Kortom, Algarve in de winter is beleven.

Ontdek onze andere fietstips

Algarve fietsen

De mooiste fietsroutes in de Algarve

Op de fiets op ontdekkingsreis door de Algarve? Je kiest waarschijnlijk voor de grillige kustlijn, de gele zandstranden en adembenemende kliffen van deze schitterende streek in Portugal. Toch moet je wanneer je